01280 706250
info@clarenasharchitecture.co.uk
Energy Efficient Four-bed HouseEnergy Efficient Four-bed HouseEnergy Efficient Four-bed HouseEnergy Efficient Four-bed HouseEnergy Efficient Four-bed HouseEnergy Efficient Four-bed HouseEnergy Efficient Four-bed HouseEnergy Efficient Four-bed HouseEnergy Efficient Four-bed House

Energy Efficient Four-bed House

This project is looking really good now, it is lovely to see the barn style ideas that we worked on with the client realised and the ‘barn’ sitting well in its context. The builders and other trades have been utterly brilliant and very easy to work with, producing very good quality work. The stone work is particularly lovely. This has been a challenging project and disappointingly we are still waiting for windows to arrive, but overall things have run very smoothly. In addition Green Building Store have provided an excellent MVHR design and very useful consultancy on airtightness/energy efficiency and build-ability. Paul Jennings of Encraft will be doing the airtightness testing in the next 2 weeks or so (just waiting on windows!). MVHR brings in fresh air from the outside, warming it using the warm stale air going out, saving energy and providing a very healthy and ventilated building. This is particularly important to the client who has asthma. Research has shown that asthma symptoms are vastly improved in homes using MVHR.

The project is a new-build two-storey dwelling and detached garage built on the site of a bungalow in poor repair.  The client is a family of four.  The house achieves very high energy standards, close to Passivhaus, and utilises an MVHR system with an air-source heat pump and rainwater harvesting.  The new building is a barn-style home to fit into its rural surroundings, using materials that reflect those used in local buildings.  Local ironstone is used for the walls, slate tiles for the roofs, and the single-storey extensions at the back of the building are clad in timber.  The walls are highly insulated –  475mm thick with a 250mm cavity.  This, combined with the heat recovery system, means the client will save on their energy bills and stay comfortable throughout the year.

Large upstairs windows on the gable ends provide views of the countryside to the North and South, while the kitchen and sitting room look out onto the long garden at the back of the house.  The positions of the openings and pitch of the roof mimic those of a barn.  The kitchen and sitting room look to the East and benefit from the morning sun.

The project is currently under construction.

 

Photos:

  1. Rear view of ecohouse – ironstone main house and waney-edged timber clad wings
  2. Gable-end window
  3. Interior with exposed king-post truss
  4. View from the back garden of the project in progress
  5. View of the approach to the ecohouse
  6. The bungalow that originally stood on the site
Projects